2022. – ostvarene planirane aktivnosti

9. lipnja 2023.

Sredinom travnja ove godine održana je redovna godišnja skupština Udruge. Pored izvještaja o radu tijekom 2022. godine, financijskog izvještaja usvojen je i Program radu Udruge za 2023. godinu. Donosimo izvještaj o realiziranim aktivnostima i prihvaćeni Program rada.

Izleti, druženja i zabave

U povodu Dana žena,19.ožujka održali  smo druženje uz ples u restoranu „Histrija“ u Funtani (120 prisutnih članica i članova ). Svojim članicama tom prilikom podijelili smo prigodni poklon-cvijet. Uz odličnu muziku,,hranu i poslugu  druženje i ples je potrajalo do sitnih jutarnjih sati .

21.svibnja organiziran je cjelodnevni izlet u Hrvatsko Zagorje,u organizaciji podružnice Motovun. Posjetili smo Donju i Gornju Stubicu te Mariji Bistrici. Tom  prilikom posjetili smo poznatu Gupčevu lipu, Spomenik Seljačkoj bune i Dvorac Oršić. Uz odličan i poučan dan , ručak i odličnu atmosferu i pravog domaćina   restorana izlet je bio pun pogodak. Sudjelovalo je 60 učesnika.

2. srpnja organiziran je cjelodnevni izlet sa sportskim sadržajem (sudjelovanje na sportskim igrama Primorsko –Goranske Županije) na Platku  (56 učesnika).

21. kolovoza organiziran je cjelodnevni izlet u Gorski kotar–Delnice i Brod na Kupi. U Delnicama domaćin MUH Grada Delnica priredila nam je nezaboravan doček i druženje. Tom  prilikom organiziran je sportski susret   s domaćinom( boćanje).Uz to posjetili smo Brod na Kupi i njihov muzej U KAŠTELU ZRINJSKI, gdje   je izložen stalni postav“ Divljina s pogledom na more“, (60 sudionika).

30.rujna 2022.u povodu Međunarodnog dana Starijih  osoba organiziran je poludnevni izlet. Prvo smo posjetilo Buje gdje su nas dočekali naši domaćini  iz Udruge MUH Buje. Zajedno sa njima posjetili smo gradski muzej i crkvu. Nakon toga  posjetili smo  Grožnjan. Sa poviješću i glavnim znamenitostima upoznao nas je načelnik Općine Grožnjan Claudio Stocovaz, a nakon toga smo posjetili povijesne zgrade  i ateljee kojih je Grožnjan pun , da bi nakraju završili taj dana sa svečano večerom i  plesom u Istarskim toplicama, uz sastav Trio Lipa ,  (ukupno 90 sudionika).

22. listopada 2022. godine, organiziran  je cjelodnevnI izlet u Liku- Gacka dolina,Gospić,Smiljani (Muzej Nikole Tesle).Izlet je bio sadržajan iako nismo zbog poodmaklog vremena posjetili Kosinjsku dolini što ostavljamo za narednu priliku. Ukupno je bilo 90 učesnika.

17.12.2022. u povodu božićnih i novogodišnjih praznika organizirali smo tradicionalno druženje uz ples u seoskom domaćinstvu Bani. U odličnoj atmosferi i dobroj hrani druženje je potrajalo do ranih jutarnjih sati. Sudjelovalo je 60 članova (više nije moglo zbog ograničenog prostora).

Humanitarne aktivnosti

Pred božićno-novogodišnje blagdane sve su podružnice uključene u aktivnosti podjele prigodnih darova potrebitima, zajedno s gradskim i općinskim strukturama, svaki ovisno o financijskim mogućnostima. Grad  Pazin je svim umirovljenicima  kojima mirovina ne prelazi   2.200.00 odnosno samcima  koji žive sami ne prelazi 2.500,00 kn podijelio ukupno 283 jednokratne novčane naknade u rasponu od  200,00 300,00 i 400,00 kn. , što je u odnosu na prethodne godine značajno povećanje (prethodne godine to je koristilo 225 korisnika). Nadalje uoči božićnih blagdana  podijeljeno je  905 paketa najugroženijim osobama  u pojedinačnoj vrijednosti od 153,00 kuna, te 44 paketa pomoći  pojedinačne vrijednosti 150,00 kuna koji su od strane CZSS Pazin uručeni korisnicima  smještenim u ustanovama socijalne skrbi, organiziranom stanovanju, kao i članovima ,te 14 paket korisnicima Dnevnog boravka  za starije osobe  u Pazinu . Prigodne pakete podijelila je i  Općina Tinjan koja je tom prilikom svim umirovljenicima i osobama starije životne dobi uručila 420 prigodnih paketa te posebno 10 paketa osobama sa socijalno-zdravstvenim problemima. Općina Motovun je svim umirovljenicima podijelila  240 paketa u vrijednosti od 200,00 kuna te 35 paketa za najugroženije socijalne slučajeve  u iznosu od 150,00 kuna. Općina Karojba  je svim umirovljenicima  podijelila prigodne pakete, a to je 320  poklon-pakete u vrijednosti od 50,00 kuna. Općina Sv. Petar u Šumi je svim svojim umirovljenicima  podijelila 284 paketa  u vrijednosti od 200,00 kn. To su učinile i sve ostale lokalne zajednice  kao Općina Gračišće, Općina Lupoglav i Općina Cerovlje.

Zdravstveno – rekreativne aktivnosti

Naše aktivnosti  u zdravstvu – mjerenje tlaka i šećera u krvi,  aktivirali smo  ponovo nakon stanke od dvije godine u Pazinu, u našim prostorijama  svake druge srijede u mjesecu. Ukoliko bude većeg interesa aktivirat ćemo istu uslugu po podružnicama.Isto tako naša tradicionalna aktivnost organiziranje 10 dnevnog boravka  u Banji Vrućici  je nakon stanke zbog covida aktivirana, te je  tokom ožujka organizirano otišla grupa od 20 članova. Također smo istu destinaciju ponovili tokom 2023.g u vremenu od 1.do 11.2. 2023.g. za 60 korisnika. Zadovoljstvo kvalitetom i ljubaznošću svi naši korisnici su oduševljeni , te je već rezerviran termi za 2024.g u istom razdoblju. Također  smo uspjeli organizirati boravak u Istarskim toplicama za naša članove ( njih 3) te, po 2. puta, boravak u Thalassotherapiji u Crikvenici za naša 5  člana, a tijekom studenog od 16.do 26.11.2022.g. organizirano je otišla najveću grupu od 26 članova . Grupa od 5 članova otišla je po treći put u Thalasoterapiju Veli Lošinj u vremenu od 17.10. do 28.10.2022.g.Pokušaj  da sa prijevozničkom tvrtkom “Danijel Travel“ s kojom smo tijekom listopada 2020. godine sklopili ugovor o prijevozu naših članova, odnosno umirovljenika  na relaciji  Pazin-žminj–Opća Bolnica Pula i natrag (za sve one koji nemaju mogućnost vlastitog prijevoza na specijalističke preglede) nije uspio jednostavno iz razloga što nije moguće osigurati da više korisnika budu određenog termina naručeni u Općoj bolnici Pula, što takav prijevoz onda čini neisplativim za korisnika prijevoza odnosno davatelja usluga. Ovaj naš projekt saživjet će kroz novu djelatnost poludnevnog boravka u budućem Domu za starije osobe financiran  kroz Eu-fondove naporom svih dionika, a naročito Društvu Crvenog križa Grada Pazina i Centra za za socijalnu skrb koji  su uspjeli od EU-fondova osigurati  za izvaninstitucinalnu skrb  vozilo za takve potrebe.

Radionice

Tokom srpnja(26.7.) na poziv Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu održano je  istraživanje  o prehrambenim navikama  odrasle populacije. Sa naše strane u tom istraživanju sudjelovao je 8 članova ( 5 muških i 3 ženskih) iznad 70 godina. Rezultati su dostavljeni svakom učesniku ponaosob tako da svako može imati uvid u pravilnost svoje prehrane. Navedenu suradnju ćemo nastaviti i  narednih godina. Nadalje  našim prostorima tokom 9.10. i 11.mjeseca u našim prostorima jednom mjesečno organizirali smo uz suradnju sa Pravnom klikom Pravnog fakulteta u Rijeci, sa mentorima profesorima i studentima 3,i 4 godine Fakulteta stručnu pomoć oko svih pitanja koje muče naše umirovljenike uostvarivanju prava na mirovinu, starosnu, odnosno obiteljsku mirovinu, te svih ostalih pitanja iz imovinskopravnih odnosa, vlasničkog pravai slično. Nadalje svakog prvog četvrta u mjesecu daje se preko vanjskog suradnika savjeti za sve članove koji su ostvarili svoja mirovinska prava u inozemstvu (Italiji). Navedenu stručnu pomoć daje se besplatno pro bono  prvenstveno našim članovima, te umirovljenicima Pazinštine.

Inače kao Udruga sudjelovali smo na  tri tematske radionice koje su je organizirao Centar za socijalnu skrb i Gradsko društvo crvenog križa Pazin na temu skrbi o starijim osobama  njihovo uključivanje u sve događaje na području lokalne zajednice, imajući u vidu budući prostor zapoludnevni boravku unutar Doma za starije. Također smo sudjelovali na tematsko radionici  vezano  uz transport  i mobilnost  starih osoba, a upravo povezano uz korištenje usluga Doma za starije osobe-poludnevni boravak

Surađivali smo s Gradskom knjižnicom Pazin u postavljanju kućica za knjige-Malih knjižnica na području cijele Pazinštine (na 11 mjesta).

Sport i rekreacija

Sudjelovali smo na sportskim igrama MUH-a Grada Buzeta u Kozarima, na sportski igrama

MUH-a Primorsko-Goranske Županije  na Platku  2.9.2022.g. gdje smo osvojili 1 mjesto u boćanju  -dvojke, te sportskim igrama MUH-a Istarske  Županije  u Puli 11.10.2022.g. u Pul ,gdje smo osvojili 3 mjestou boćanju ( trojke),

Ostale aktivnosti

Tijekom 2022. godine sudjelovali smo na redovnoj skupštini Matice umirovljenika Hrvatske,,te skupštini MUH-a Istarske Županije koje su se tokom 2020 i 2021 godine bile održavane  pismenim putem.

U proteklom izvještajnom razdoblju održali smo 8 sjednica Izvršnog odbora,redovnu i izbornu skupštine (11.04 2022.g) na kojoj smo izvršili izbor novih članova tijela Udruge i to:

Izvršni odbor, Predsjednika i Potpredsjednika, te Nadzorni odbor za razdoblje od 2022-2026.g.Aktivno smo uključeni u zbivanja u Gradu Pazinu i svim općinama Pazinštine, posebno su aktivni predsjednici podružnica. Prisustvovali smo u aktivnostima Udruge antifašista na obilježavanju značajnih povijesnih događaja naše sredine.

Ne treba zaboraviti da smo u proteklom izvještajnom razdoblju sukladno našem programu  realizirali  jedan od programskih ciljeva, odnosno preseljenje i uređenje prostora Udruge, što je realizirano krajem 2019. godine uz  pomoć naših podružnica te   donatora na čemu im još jedanput zahvaljujem. Uz veliki trud Podružnice Tinjan i razumijevanje Općine Tinjan  Podružnica Tinjan dobila je na korištenje prostor za njihovo svakodnevno djelatnost, druženja i razne aktivnosti,Navedeni prostor je na svečani način otvoren dana 9.10.2022. g. Čestitamo i zahvaljujemo svima  koji su tome doprinijeli uz napomenu da bez aktivnosti predsjednika i članova  podružnice ne bi bio takvog uspjeha. Uskoro se očekuje da i Podružnica Motovun dobije  na korištenje  prostor za svoje aktivnosti. Naš strateški cilj koji smo si postavili u prethodnom četverogodišnjem razdoblju izgradnja Doma za starije je pred realizacijom, ali time ne prestaje naša obveza. Doma za starije   treba  staviti u funkciju i na korist svih kojima je potreban  na najoptimalniji i pravedniji način, koristeći   sve oblike institucionalnog i vaninstitucionalnog oblika djelovanja. Dom je pri kraju izgradnje prve faze (građevinski)te se očekuje njegov stavljanje u funkciju početkom 2024.g.Tijekom prošle godine aktivno smo, u suradnji  sa SUH Podružnicom Pazin, u više navrata  imali susrete i prezentacije u svezi projekta izgradnje Doma za starije  osobe u Pazinu, što je za nas, za Grad Pazin i općine Pazinštine, jedna od prioritetnih  investicija  u razvoju Grada Pazina. Koordiniranim aktivnostima sa Sindikatom umirovljenika Pazina  uspijevamo  postići  rezultate u programiranim godišnjim aktivnostima. Koordinacija mora biti učinkovitija.

Na planu materijalnog pomaganja umirovljenicima činimo što je u našoj moći.

Nažalost to nije mnogo. Animiramo socijalne i ostale službe Grada i općina na socijalnom pomaganju najpotrebitijima. Mogu konstatirati da Grad i općine čine velike napore u razrješavanju socijalne problematike, u skladu sa svojim materijalnim mogućnostima, izdvajaju se značajna financijska sredstva. Razumijevanje i pomoći su velike, ali su potrebe još veće i problematika sve složenija. S obzirom na  proteklo vrijeme  i izvanrednu situaciju  izazvanu  korona-virusom, nadamo se da će uz sadašnje iskustvo i cijepljenje  biti moguće raditi  uz stalni oprez , te da se  situacija potpunog zaustavljanja života i normalnih aktivnosti neće ponoviti. Umirovljenička populacija u Hrvatskoj je podijeljena na preko 20-ak asocijacija (stranaka, udruga, sindikata) i u ovakvoj situaciji skoro izvanrednog stanja treba svojim pristupom na  jedinstvenoj  platformi  biti ona  snaga koja  će sve političke opcije   usmjeriti  na prevladavanje krize i pokretanje novog ekonomskog ciklusa usmjerenog na razvoj i punu zaposlenost, prvenstveno usmjereno na svoje snage, ne uvoz.  Ovako razjedinjeni  plodan smo teren za nejedinstvo i razne trgovce idejama i obećanjima. Matica umirovljenika Hrvatske, kao vanstranačka organizacija, drži se odluke da se neće politički opredijeliti. Kao organizacija civilnog društva  trebalo bi prvenstveno zastupati interese umirovljeničke populacije. Naša Udruga će kao i dosada surađivati s gradskim i općinskim vlastima i strankama,bez obzira na političku opciju ukoliko  nam ta opcija garantira poboljšanje uvjeta naših s umirovljenika i starijih osoba. Pri tome moramo biti aktivni i analitički ocjenjivati  kakve realne programe te stranke nude za bolji život i status umirovljenika vodeći računa o do sada realiziranim aktivnostima i učincima postignutim prema umirovljenicima i ljudima treće životne dobi.

Rasprava na skupštini bila je sadržajna i konstruktivna  što je pridonijelo usvajanju širokog programa rada za 2023. godinu. U radu skupštine učestvovali su i Bruno Stermotić, predsjednik Matice umirovljenika Istarske županije, Giuliano Bravar, predsjednik Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Pazin i Tomislav Pahović, načelnik općine Motovun.

D. Č.