Održana godišnja skupština Udruge

28. travnja 2019.

Redovna sjednica skupštine Udruge održana je 9.travnja 2019. Sjednici su od ukupno 32 člana skupštine,  prisustvovala 26 člana. Gosti skupštine bili su: Bruno Stermotić predsjednik Matice umirovljenika Istarske županije, Nadija Jermaniš predsjednica Udruge umirovljenika Buzet, Gracijela Zović dopredsjednica Sindikata umirovljenika Pazina, Renato Krulčić gradonačelnik Grada Pazina, Ivan Mijandrušić načelnik općine Gračišće i Tomislav Pahović načelnik općine Motovun.

Predsjednik Udruge Damir Črnja podnesao je sadržajan Izvještaj o godišnjem radu Udruge i predložio je Program rada Udruge za ovu godinu.

U Izvještaju o prošlogodišnjem radu dana je slika Udruge. Udruga danas broji 650 članova, 13 posto od ukupno 4.513 umirovljenika Pazinštine. Mirovine umirovljenika su niske, u mjesečnom  prosjeku kreću se od 2.081 kuna u općini Cerovlje do 2.667 kuna u Gradu Pazinu. Nažalost oko 60 posto naših umirovljenika ima mjesečna primanja ispod 2.000 kuna.

Aktivnosti u proteklom godišnjem razdoblju bile su slijedeće:

 1. Druženja i zabave: Tradicionalno je organizirano prednovogodišnje druženje u Pazinu, Tinjanu,  Sv.Petru u Šumi, Lupoglavu, Gračišću i Motovunu. Zabavne večeri povodom Međunarodnog dana žena održane su u Pazinu te podružnicama u Tinjanu i Sv.Petru u Šumi. U prosincu su podružnice Cerovlje i Lupoglav organizirale svoju godišnju skupštinu sa zabavom. Umirovljenici naše Udruge uključuju se u druženja koja organizira Sindikat umirovljenika Pazina( Sv. Nikola, Valentinovo i česte plesne zabave). Svim ovim druženjima odazvalo se preko 800 umirovljenika.
 2. Socijalno-humanitarne aktivnosti: Pred božićne i novogodišnje praznike sve su podružnice uključene u aktivnosti gradskih i općinskih struktura  oko podjele prigodnih poklona potrebitima . Grad Pazin i svaka općina prema svojim financijskim mogućnostima podijelili su pakete najpotrebnijima, a općina Tinjan dala je svakom umirovljeniku paket, ukupno 450 prikladnih paketa. U suradnji sa Domom za odrasle Motovun nastavlja se redovna dostava dnevnih obroka potrebitima u općini Tinjan i Karojba. Tu aktivnost organizira i općina Lupoglav.
 3. Zdravstveno-rekreativne aktivnosti: Redovno, svakog mjeseca održane su preventivno-zdravstvene aktivnosti – mjerenje tlaka i šećera u krvi, jedanput godišnje i mjerenja sluha. Tijekom travnja i studenog mjerenje tlaka i šećera u krvi održano je na 15 punktova – po svim podružnicama. Akcijama se odazvalo preko 500 umirovljenika. Mjerenja za umirovljenike su besplatna , a Udruga financira sanitetski materijal. Ove aktivnosti provode patronažne sestre Doma zdravlja Pazin i naši volonter po podružnicama. U mjerenju sluha po podružnicama pristupilo je oko stotinjak umirovljenika. U suradnji sa Crvenim križem Pazin u studenom održano je predavanje o bolesti prostate. Organiziran je 10 dnevni boravak u toplicama . U Istarskim toplicama boravilo je 30, a u Banji Vrućici 80 umirovljenika.
 4. Radionice: U suradnji s Gradskom knjižnicom organizirane su radionice osposobljavanja umirovljenika za rad i korištenje računala. Edukaciju vrši stručni suradnik Gradske knjižnice. Kroz dva kruga osposobljavanja edukaciju je uspješno prošlo 16 naših umirovljenika.
 5. Izleti: Spilinberg / Udine ( posjet radionici mozaika, čuvenoj pršutarni i poznatom vinskom podrumu) i  izložba Katarina Velika i Sajam cvijeća u Zagrebu. U povodu Međunarodnog dana starijih osoba , 1. listopada, organiziran je poludnevni izlet po južnoj Istri i cjelovečernja zabava u OPG-u Grižinima ( 95 sudionika ). Podružnica Tinjan je organizirala jednodnevni izlet na otok Rab i Goli otok, jednodnevni izlet u Delnice ( vlakom ) i posjet Jesenskom poljoprivrednom sajmu u Gudovcu – Bjelovar. Podružnica Motovun je organizirala , zajedno sa Klubom branitelja izlet po Lici, a podružnica Sv. Petar u Šumi u suradnji sa Općinom izlet na Bled i Bohinj. Udruga je bila uključena i u izlete koje je organizirao Sindikat umirovljenika Pazin.
 6. Sport i rekreacija: Udruga je sudjelovala na sportskim igrama MUH-a Primorsko – goranske županije u Golubinjaku ( 4 sudionika – 2. mjesto u boćanju ), sportskom susretu umirovljenika u Buzetu ( boćarski turnir Kozari – 1. mjesto u boćanju – 8 sudionika ). Na sportskim susretima MUH-a Istarske županije  u Puli bilo je 18 sudionika i osvojeno je 2. mjesto u boćanju i 3. mjesto u kartaškom turniru briškule.
 7. Ostale aktivnosti: Delegat Udruge sudjelovao je izbornoj skupštini Matice umirovljenika Hrvatske održane u Zagrebu. Članovi Udruge bili su aktivno uključeni u radu Matice u Istarskoj županiji, u zbivanja u Gradu Pazinu i svim općinama Pazinštine, posebno je zabilježena aktivnost predsjednika podružnica na obilježavanju značajnih povijesnih događaja naše Pazinštine.
  Prilikom posjeta Poljoprivrednom sajmu u Gudovcu, zajedno sa Udrugom umirovljenika i općinom  Veliko Trojstvo organizirano je druženje i posjet vinariji Šapić. Tom prilikom je sukladno  ranije uspostavljenoj suradnji, dogovoren i uzvratni posjet umirovljenika Velikog Trojstva općini Tinjan. Posjet je organiziran za vrijeme održavanja Međunarodnog sajma pršuta u Tinjanu. Dva člana Udruge prisustvovale su godišnjoj skupštini Udruge u Velikom Trojstvu.
  Aktivno sa Sindikatom umirovljenika Pazin u više navrata održane su susreti i prezentacije  u svezi projekta izgradnje Doma za starije osobe u Pazinu. Aktivnosti su pojačane i naziru se dobri izgledi da će izgradnja Doma teći po programu Grada Pazina. Ta investicija je prioritetna u Gradu.
  Udruga je pismenom predstavkom zajedno sa Sindikatom pokrenula pitanje pravednosti visine naplate komunalnog otpada od strane Usluge Pazin. Rezultati predstavke su djelomični.
  Na planu materijalnog pomaganja umirovljenicima Udruga je činila značajne aktivnosti, sukladno mogućnostima. Sklopljeni su poslovni ugovori oko određenih kupovnih  popusta kod više trgovina, uslužnih , ugostiteljskih i zdravstvenih subjekata i servisa. Animirane su socijalne i ostale službe u Gradu i općinama na socijalnom pomaganju najpotrebitijim umirovljenicima. Razumijevanje i pomoći su značajne ali su potrebe daleko veće.

cv

foto: A. Dagostin