Bez doma za starije se u Pazinu ne može

25. listopada 2016.

Već 65 godina djeluje udruga umirovljenika u Pazinu. To je bio povod za malu svečanost te je 25. listopada  u hotelu “Lovac” u Pazinu održana izvještajno-svečana Skupština. Uz 25 od 31 delegata Skupštine odazavali su se brojni gosti od gradonačenika Pazina Renata Krulčića i načelnika Karojbe Alena Rosića  i Gračišća Ivana Mijandrušića te predsjednika Općinskog vijeća Motovuna Elvisa Linardona do Bruna Stermotića, predsjednika MUH-a Istarske županije, Mirjane Monas, predsjednice SUH-a Pazina do predstavnika socijalnih i zdravstvenih ustanova.

Dobitnici priznanja za višegodišnji rad su: Vladimir Antolović, Zoran Antolović, Romano Banko, Mario Banovac, Zlata Brajković, Ivan Dušić, Josip Jugovac, Mirko Kalac, Ivan Kos, Ratko Kotiga, Eduard Krulčić, Franjo Krulčić, Mario Matijašić, Vilma Matijašić, Ljubomir Merleta, Ondina Tomašić, Danilo Vadanjel, Lidio Vretenar i Vinko Cerovac.

Zahvalnice za suradnju i potporu u ostvarivanju umirovljeničkih prava dobili su: Grad Pazin, općine Cerovlje, Gračišće, Karojba, Lupoglav, Motovun, Sveti Petar u Šumi,Tinjan, MUH  Istarske županije, Društvo upokojencov Izola, Centar za socijalnu skrb iz Pazina, Gradsko društvo Crvenog križa Pazina, patronažna služba pazinske ispostave Istarskih domova zdravlja,dr.Irena Erman Baldini iz Tinjana, podružnica SUH-a Pazina i pazinska Udruga antifašista.

Predsjednik udruge Vinko Cerovac je informirao da je svega 15 posto umirovljenika Pazinštine učlanjeno u udrugu, da je visina mirovine zadnje četiri godine u mirovanju i da se ovdje kreće od 1.870 kuna u Cerovlju do 2.387 kuna u Pazinu. Jedan od problema je i preskup prostor u Spomen domu pa se na iznalaženju rješenja radi u suradnji s Gradom Pazinom. Detaljno je informirao o svim aktivnostima od onih socijalno-humanitarnih i zdravstveno-rekreativnih do izleta, druženja i zabava. Sklopljeno je i 15-ak ugovora s poslovnim partnerima da bi umirovljenici dobili razne pogodnosti. I kroz projekt “Senior star” je aktualizirana potreba gradnje doma za starije osobe koji se veće desetljećima najavljuje.

Nakon što je Cerovac podnio izvješće o radu u proteklih godinu dana i najavio aktivnosti  u 2017.godini koja će biti i izborna te Franjo Krulčić, predsjednik Nadzornog odbora informirao o lanjskom financijskom izvješću uslijedila je poduža rasprava.

Gradonačelnik Krulčić je istakao jako dobru suradnju Grada i udruge i podsjetio da se od lani za gradske novce treba javljati na natječaje jer je tako propisano Uredbom. Tvrdi da za gradnju doma za starije osobe nema nikavog fonda i da Europa podržava vaninstitucionalnu skrb. Dom će  izgraditi Grad Pazin kao što je izgradio i sportsku dvoranu – koja je konsenzusom svih političkih subjekta bila proglašena prioritetom – i da je zato u Pazinu prirez povećan s 5 na 9 posto pojasnio je Krulčić.

U centru zanimanja se, kao i mnogo puta ranije, našla izgradnja doma za starije osobe u Pazinu. Zaključeno je da je dom nužna potreba i da treba inzistirati na njegovoj izgradnji.

Bila je to prilika i da se saznaju detalji iz rada podružnica, ali i istakne pomoć općina osobama slabijeg materijalnog stanja, umirovljenicima i nezaposlenima kao naprimjer u Motovunu. Vladimir Antolović ističe da se mora dobro znati detaljna socijalna slika na terenu,  Alen Rosić je vrlo zadovoljan aktivnostima udruge i podsjeća da je porezna reforma za općinu Karojba značila 150 do 200 tisuća kuna manje novca godišnje. Pavita Jelinčić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb je zadivljena aktivnostima udruge i svime što rade na podizanju kvalitete života starijih osoba. Bruno Stermotić je spomenuo Deklaraciju o osobnim i neotuđivim pravima umirovljenika koju nitko ne želi staviti na dnevni red te rekao da su naše prosječne mirovine iste kao socijalne pomoći u drugim zemljama Eu-a. Mirjana Monas bi bila najsretnija da su svi umirovljenici Pazinštine zajedno.

O projektu “1 2 3 želimo znati i mi” koji je s 13.570 kuna financirala Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, izvijestila je voditeljica projekta Selvina Benić. Nositelj  projekta je Udruga umirovljenika Pazina, a partneri su podružnica SUH-a u Pazinu i Društvo likovnih stvaratelja iz Pazina.Taj je projekt u završnoj fazi i kroz njega je osnovna znanja o informatici dobilo 12 polaznika te ona o dekupažu 14 polaznica. Završna konferencija projekta planirana je za 2.studenog kada ćeu Lg galeriji biti podijeljene diplome i otvorena izložba radova.

Selvina Benić

skupstina2016-1

skupstina2016-3

skupstina2016-2