Damir Črnja je novi predsjednik pazinske podružnice

24. siječnja 2018.

Izborna Skupština pazinske podružnice Udruge umirovljenika Pazinštine održana je 24.  siječnja u Spomen domu u Pazinu, a gost je bio Mate Jurić, dopredsjednik pazinske podružnice SUH-a.

Izvještaj o radu od 2013. do 2017. godine podnio je predsjednik Vinko Cerovac koji je iznova ukazao na stalno produbljivanje i pogoršavanje socijalnog i ekonomskog statusa umirovljenika. S 30. rujnom lani u Pazinu je prosječna mirovina bila 2.542 kune dok je prosjek za cijelu Pazinštinu iznosio 2.271 kunu. U 2017. godini povećanje mirovina je bilo svega 2,75 posto tako da se nastavlja raskorak prema prosječnoj plaći, a hrvatski su umirovljenici po visini mirovina na samom dnu u Europi. Cerovac je rad u protekle četiri godine ocijenio pozitivnim, ali smatra da se više mora učiniti na omasovljenju članstva jer Udruga sada ima 650 članova dok je na Pazinštini  4.438 umirovljenika.

Istaknuta su i tri realizirana projekta i to Senior Star 2015. godine za koji su sredstava dobivena iz Europskog socijalnog fonda  te 1 2 3 – želimo znati i mi u 2016. godini te 1 2 3 – kontinuum u 2017. godini koje je financirala Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule, a radilo se o bespovratnim sredstvima.

Udruga se iz Spomen doma preselila u manji i jeftiniji prostor u ulici Jurina i Franina. Cerovac je spomenuo i nastavak dobre suradnje sa pazinskim SUH-om i Strankom umirovljenika kao i s pazinskim i općinskim vlastima  Pazinštine.

Za predsjednika je izabran Damir Črnja, dopredsjednica je Grozdana Lovrečić dok su u Izvršnom odboru  još Vinko Cerovac, Vilma Matijašić i Selvina Benić, a tajnica je Marija Dobrila. Črnja je predstavio program rada za razdoblje do 2021. godine  te je uz nastavak uobičajenih aktivnosti (izleti, plesovi, toplice, mjerenje tlaka, šećera i sluha…) naglasak stavio na izgradnju doma umirovljenika u Pazinu i omasovljenju članstva Udruge. I u raspravi je akcent bio na nužnosti izgradnje doma umirovljenika o čemu se govori već 30-ak godina, a bilo je i različitih mišljenja o lokaciji doma.

Jurić je uz pozdravne riječi sve pozvao i na dobrotvorni koncert koji organizira SUH Pazina  2. veljače u Spomen domu gdje su ulaznice 30 kuna, a novac se prikuplja za krevete za palijativnu skrb koja djeluje u sklopu ovdašnje ispostave Doma zdravlja.


Foto: Mirjan Rimanić