Izvještaj o radu Udruge u razdoblju od 2018. do 2021. godine

17. travnja 2022.

Izvještaj je vrlo opsežan i detaljan, a mi donosimo samo osnovne elemente.

Pazinština ima cca 17.830 stanovnika i 31.12.2021 imala je 4608 korisnika mirovina (95 više od 2018. godine) što čini  26 %  populacije, a  od toga 2063 muškaraca (42%), te 2694  žena(58%). Naša Udruga broji  700 članova što je 15 % od ukupnog broja umirovljenika.

U proteklih 5 godina broj umirovljenika se godišnje povećavao za cca 25 umirovljenika.

Krajem prošle godine prosječna mjesečna mirovina bila je u Općini Cerovlje 2.412,35 kn, u Lupoglavu 2.843,13 kn, u Gračišću 2.900,90 kn, u Motovunu 2.558,37 kn, u Sv.Petru u Šumi 2.704,66 kn, u Tinjanu2.642,96 kn, u  Karojbi 2.580,10 kn, a najviša u Pazinu 2.962,57 kn. Visina mirovina u zadnje tri godine stagnira, a kada znamo da oko 60 % naših umirovljenika ima mirovinu ispod 2.000 kuna, te da je u 2021.god. mirovina porasla za svega 3,6%,materijalno-ekonomski položaj naše umirovljeničke populacije je potpuno jasan.

Iz našeg Programa rada u prethodnom razdoblju ostvarili smo slijedeće aktivnosti:

1. Druženja i zabave

2018. godina

-izlet u Spilinberg (Udine) Italija—posjet radionici mozaika, čuvenoj pršutani i vinskom podrumu (30 učesnika),

-posjet izložbi Katarina Velika i Sajmu cvijeća u Zagrebu

-Podružnica Tinjan  jeorganizirala posjet otoku Rabu i Golom otoku te posjet jesenskom poljoprivrednom sajmu u Bjelovaru-Gudovac ( 95 učesnika),

-Izlet na zapadnu obalu Istre-Medulin-Rakalj ,te organizirana zabava s plesom u OPG Ferlin (90 učesnika)

-novogodišnji ples u hotelu „Lovac“ u Pazinu  (100 učesnika)

2019. godina

– organiziran je posjet naših članova Udruzi umirovljenika Grada Čakovca – u sklopu toga amo posjetili dvorac Zrinjski,  Mursko središte,te izlet i duženje završili sa plesom  i večerom sa domaćinima (60 učesnika),

-posjet dolini rijeke Mrežnice ,Karlovcu te Akvariju  (56 članova),

– u povodu obilježavanja Dana starijih osoba  posjetili smo IVS Butongu, Hum-Brgudac-Lanišče , a druženje smo završili večerom i plesom u OPG Hođić (125 učesnka).

 

Podružnica Tinjan  organzirala je sa podružnicom Sv. Petar u Šumi

-izlet u Kumrovec-Trakošćan,Veliko Trgovište – Krapinu.

-posjet jesenskom poljoprivrednom sajmu u Gudovcu (100 članova)

-zabavu sa plesom povodom Dana žena u OPG Staver-Krculi (120 učesnika)

-zabavu sa plesom  u povodu Božića i Nove godine u kod Francuza (110 učesnika)

2020.godina

– zabava sa plesom u povodu Dana žena  kod Francuza(90 učesnika )

– izlet sa brodom (kružno putovanje istočnom obalom Istre,te završetak putovanja u OPG    Pekice  zajedno sa SUH-Pazin (večera sa muzikom ).

Napominjemo da su i organizirale svoje zabave u povodu Dana žena podružnice Tinjan, Sv.Petar u šumi, Motovunu i Karojba

2021. godina

Aktivnosti smo prilagodili mjerama stožera za borbu protiv korone.

– u povodu Dana žena iako bez druženja našim članicama  Podružnice Pazin podijeljeni su prigodni pokloni cvijet u našim prostorijama  te bon  za napitak u Spomen Domu u Pazinu

– 26.6. organiziran je izlet brodom u suradnji sa SUH-Pazin  kružno putovanje zapadnom obalom Istre na relaciji Poreč-Novigrad-Umag -Poreč (120 učesnika)

– 24.7. organiziran je cjelodnevni izlet u Gorski kotar –Fužine-Lokve-Lič, i posjetili smo jamu Lokvarku , jezero Bajer, muzej te crkvu –svetište Marije snježne (60 učesnika)

-11. rujna organiziran je cjelodnevni izlet brodom iz marine Punat na Goli otok i Sveti Grgur (56 učesnika)

-16.10. u povodu Dana starijih osoba  organiziran je izlet u Vrsar  i Funtanu, s time da je na kraju izleta bila organizira večera s muzikom  u ugostiteljsko objektu u Funtani uz pridržavanje strogih mjera zaštite protiv korone

2. Socijalno – humanitarne aktivnosti

Pred novogodišnje praznike sve su podružnice uključene u aktivnosti podjele prigodnih darova potrebitima zajedno s gradskim i općinskim strukturama, svako ovisno o financijskim mogućnostima. Grad  Pazin je svim umirovljenicima  koji primaju mirovinu do 1.000 kn dodijelio 400 kn, a onima koji primaju mirovinu od 1000 do 2000 kn jednokratnu pomoć od 200 kn.

Tu jednokratnu novčanu pomoć je ostvarilo  225 korisnika, što je u odnosu na prethodne godine značajno povećanje ( prethodne godine to jekoristilo 70 korisnika ). Nadalje uoči božićnih blagdana  podijeljeno je  85 paketa najugroženijim osobama  u pojedinačnoj vrijednosti od 150,00 kuna te 55 paketa pomoći  pojedinačne vrijednosti 120,00 kuna koji su od strane CZSS Pazin uručeni korisnicima  smještenim u ustanovama socijalne skrbi, organiziranom stanovanju, kao i članovima Poludnevnog boravka  za osobe  s intelektualnim teškoćama  Pazin,te Poludnevnog boravka Pazin. Prigodne pakete podijelila je i  Općina Tinjan koja je tom prilikom svim umirovljenicima i osobama starije životne dobi uručila420 prigodnih paketa,teposebno 10 paketa osobama sa socijalno-zdravstvenim problemima. Općina Motovun je također svim umirovljenicima podijelila  240 paketa u vrijednosti od 200,00 kuna te 35 paketa za najugroženije socijalne slučajeve  u iznosu od 150,00 kuna. Općina Karojba  je također svim umirovljenicima  podijelila prigodne pakete, a to je 320  poklon-pakete u vrijednosti od 50,00 kuna. Općina Sv. Petar u Šumi je također svim svojim umirovljenicima  podijelila 284 paketa  u vrijednosti od 200,00 kn.   To su učinile, i sve ostale lokalne zajednice  kao Općina Gračišće, Općina Lupoglav i Općina Cerovlje.

3. Zdravstveno – rekreativne aktivnosti

Naše aktivnosti  u zdravstvu – mjerenje tlaka i šećera u krvi, a u listopadu i mjerenja sluha  Pazinu,Lupoglavu, Motovunu i Tinjanu bile su organizirane uspješno tokom 2018. i 2019.g, a u 2020. i 2021. otkazana. Isto tako naše tradicionalno organiziranje 10 dnevnog boravka  u Banji Vrućici  je otkazano. Tokom veljače 2021.g ipak smo uspjeli organizirati boravak u Istarskim toplicama za 5 članova te po prvi puta boravak u Talasoterapiji u Crikvenici za 4 člana. U 10mj/2021. po prvi puta organizirali smo u suradnji sa umirovljenicima Novigrada desetodnevni boravak u lječilištu Veli Lošinj za 15 naših članova.

Pokušaj  da sa prijevozničkom tvrtkom “Danijel Travel“ s kojom smo  sklopili  tokom listopada 2020.g ugovor o prijevozu za naše članove odnosno umirovljenike  na relaciji  Pazin-žminj –Opća Bolnica Pula i natrag, a za sve one koji nemaju mogućnost vlastitog prijevoza na specijalistički pregled nije uspio jednostavno iz razloga što nije moguće da se osigura da više korisnika budu određenog termin naručeni u Opću Bolnicu Pula, što takav prijevoz onda čini neisplativim za korisnika prijevoz odnosno davatelja usluge. Prema  našem mišljenju ovaj projekt bi trebao oživjeti ukoliko bi lokalna samouprava uprava uključila svoje resurse, tj. pronašla izvore financiranja,  najizglednije preko preko EU-fondova, na čemu u narednom razdoblju treba  po nama inzistirati.

4. Radionice

Tokom 2018.i I2019 održali smo radionicu vezanu za informatičko opismenjavanje naših članova u prostoru čitaonice pazin , što je bilo dobro posjećeno . Navedenu edukaciju  smo održali u našim prostorima i  tokom  listopada 2020.g. na kojoj su sudjelovali petorica naših članova  dok tokom 2021.g to nismo proveli zbog pandemije.

Zajedno sa Udrugama  umirovljenika Kanfanar, Bale, i Svetivičent realizirali smo projekt  pod nazivom  ŠTO POTPISUJEM- DOŽIVOTNO I DOSMRTNO UZDRŽAVANJE u povodom Dana starijih osoba. Navedeno predavanje je održano za sve zainteresirane1.10.2020.g u Spomen Domu  u Pazinu. A 1.10.2021. održana je radionicama na  temu  Skrb o starijima,  tema radionica bila  je unaprijediti  uvjete pružanja izvaninstitucijskih socijalnih usluga osobama starije dobi sa područja Pazinštine,  a sve u sklopu budućeg objekta dvojne namjene Dom za starije  osobe i centar za pružanje izvanistitucijskih socijalnih usluga.

U sklopu projekta pružanja pravne pomoći svim civilnim društvima sa Pravnim fakultetom u Rijeci održalI smo radni sastanak na kojem smo sklopili  sporazum o tome da će njihova pravna klinika davati  mišljenja tj konkretne  pravne savjete svim umirovljenicima koji se obrate sa određenim pravni upitom . Navedenu prezentaciju obradili  smo24.11.2021..g  u našim prostorima.

5. Sport i rekreacija

Tokom 4 godine sudjelovali smo u sportskim susretima i polučili dobre rezultate

Tako smo 2018.g sudjelovali

– na takmičenju u Golubinjaku, te osvojili 2 mjesto u boćanju

– na takmičenju MUH- Buzet – boćarskom turniru u Kozarima osvojili 2 mjesto

– na tradicionalnim sportskim susretima MUH-a Istarske Županije u Puli osvojili smo 2 mjesto u boćanju  i treće mjesto u briškuli.

2019.g

-na sportskim igrama MUH-a Primorsko-Goranske Županije u Golubinjaku   naši takmičari osvojili su  2 mjesto briškuli- žene,  i  4 mjesto u pikadu –žene po prvi puta

-na sportskim igrama MUH-a u Buzetu , u pikadu- žene osvojili smo 4 mjesto.

-na sportskim susretima MUH-a Istarske županije u Puli osvojili 1.mjesto u briškuli – muški ,  3. mjesto  u pikadu-žene( ekipno),  2 mjesto u pikadu –žene –(pojedinačno)

2020.g .

Zbog pandemije svi sportski susreti su bili otkazani

2021.g

-na sportskim igrama MUH-a  Istarske  Županije  u Puli osvojili smo 1 mjesto u briškuli žene . 2.mjesto briškuli- muški , i prvo mjesto u boćanju muški .

6. Ostale aktivnosti

Sudjelovali smo na redovnoj skupštini Matice Hrvatske  tokom 2018.g i 2019.g ,  a 2020.g i 2021.g. nismo sudjelovali zbog  pandemije. Skupštinama Muh-a Istarske Županije 2020. nije održana, a 2021.g  smo održali dopisnim putem.

U proteklom izvještajnom razdoblju održali smo 35 sjednice Izvršnog odbora, te tri redovne skupštine.

Aktivno smo bili uključeni u zbivanja u Gradu Pazinu i svim općinama Pazinštine, posebno su bili aktivni predsjednici podružnica. Prisustvovali smo u aktivnostima Udruge antifašista  na obilježavanju značajnih povijesnih događaja naše sredine.

Ne treba zaboraviti da smo u proteklom izvještajnom razdoblju sukladno našem programu  realizirali  jedan od programskih ciljeva, odnosno , preseljenje i uređenje prostora Udruge, što je realizirano krajem 2019.g uz  pomoć naših podružnica, te   donatora na čemu im još jedanput zahvaljujemo .Naravno naš strateški cilj koji smo si postavili u ovom četverogodišnjem razdoblju  , a to j e  sudjelovanje i pomoć oko realizacije izgradnjeDomaza starije je uspješno provedeno. Dom je pri kraju izgradnje I faze( građevinski pod krovom),  slijedi  unutrašnje uređenje i opremanje, te se očekuje planirano davanje na uporabu početkom 2023.g

Tijekom prošle godine aktivno smo, u suradnji  sa Podružnicom sindikata umirovljenika Pazina, u više navrata  imali susrete i prezentacije u svezi projekta izgradnje Doma za starije  osobe u Pazinu, što je za nas,  a i za Grad Pazin jedna od prioritetnih  investicija  u razvoju Grada Pazina.

Koordiniranim aktivnostima sa Sindikatom umirovljenika Pazina  uspijevamo  postići neke rezultate u programiranim godišnjim aktivnostima. Koordinacija mora biti učinkovitija.

Na planu materijalnog pomaganja umirovljenicima činimo što je u našoj moći. Nažalost to nije mnogo. Animiramo socijalne i ostale službe Grada i općina na socijalnom pomaganju najpotrebitijima. Mogu konstatirati da Grad i općine čine velike napore u razrješavanju socijalne problematike, u skladu sa svojim materijalnim mogućnostima. Razumijevanje i pomoći su velike, ali su potrebe sve veće i problematika složenija.

Predsjednik
Damir  Črnja