Korona reducirala ostvarenje plana

30. prosinca 2021.

Epidemija korone koja je ove jeseni sve prisutnija u Istri, a time i Pazinštini limitirala je i ograničila zacrtane programske aktivnosti Udruge. Poštivanjem mjera koje je Stožer civilne zaštite Istre donosio ipak je Udruga održala osnovne aktivnosti poslovanja.

Održavani su redovni sastanci sa predsjednicima podružnica, redovne sjednice Izvršnog odbora Udruge, koordinirane su aktivnosti sa Sindikatom umirovljenika Pazin, a održavana je posebno dobra suradnja sa Gradom i stručnim službama Grada kao i suradnja podružnica sa svojim Općinama. Posebno je dobra suradnja dala dobre rezultate oko dodjele novčanih pomoći i prikladnih poklona u povodu božićnih i novogodišnjih blagdana. Grad Pazin i svaka Općina ovisno o svojim mogućnostima pokazali su određeni senzibilitet prema najpotrebnijima u našoj populaciji. Jasno da su potrebe daleko veće od mogućnosti financiranja, ali razumijevanje u svim strukturama naših sredina koje vode brigu o umirovljenicima evidentno je i za svaku pohvalu.

Na opće zadovoljstvo nas umirovljenika stalno se prati izgradnja Doma za starije. Izgradnja se odvija planiranim tempom i već se dobro oslikava buduće velebno, potrebito i dugo očekivano građevinsko zdanje.

Udruga je u suradnji sa udrugama iz Novigrada i Poreča od 18. – 28.9.2021. organizirala 10-dnevni oporavak zainteresiranih članova u Lječilištu Veli Lošinj. Pripreme za boravak u toplicama Banja Vrućica u Teslić zbog poznatih zdravstvenih razloga otkazane su za proteklu jesen. Dogovara se termin za proljeće iduće godine. Istovremeno dogovara se termin korištenja toplica u Termama Topusko i Istarskim toplicama. Vrijeme boravka i uvjeta korištenja toplica, ako korona posustane bit će definirano i objavljeno preko podružnica i oglasnih tabli.

Višegodišnji planirani projekt pravne pomoći zainteresiranim umirovljenicima izgleda da će biti realiziran početkom iduće godine. U organizaciji Pravnog fakulteta iz Rijeke formirana je grupa studenata završnih godina – volontera koja će zainteresiranim našim članovima pružiti informativnu pravnu pomoć. Prvi susret predstavnika Pravnog fakulteta iz Rijeke održan je u Udruzi 22.11.2021. i dogovorena je slijedeća izrada detaljnog projekta pravne pomoći. Sa pravnim strukturama Grada Pazina, nismo mogli uspostaviti pružanje potrebitima besplatnu pravnu pomoć. Nadamo se da će ovaj projekt sa Pravnim fakultetom iz Rijeke biti uspješan.

Tijekom godine nismo mogli organizirali tradicionalno mjerenje krvnog tlaka, šećera u krvi i mjerenje sluha. Nažalost i ovu godinu nismo mogli organizirati pred novogodišnje druženje. Živimo u nadi da epidemiju korone ostavljamo iza nas, u prošlosti.

-c-

 


Izgradnja Doma za starije, listopad 2021.