Ljeto je bilo vruće, ali penzići nisu mirovali

2. listopada 2018.

Tijekom proteklog izuzetno toplog ljeta umirovljenici Pazinštine nisu mirovali. Koordiniranim aktivnostima Udruge i Sindikata umirovljenika ljeto je bilo ispunjeno slijedećim događanjima:

  • Početkom ljeta Udruga podružnica Tinjan organizirala je jednodnevni izlet vlakom do Delnica. Većina od 50 učesnika prisjetila se davnih dana kada se putovalo vlakom. Ne tako davno u danima njihove mladosti takva putovanja vlakom bila su normalna , putovalo se vlakom  više nego autobusom. Ovaj izlet bio je sjećanje na protekla vremena njihovog rada i životnih potreba kad su putovanja vlakom bila svakodnevna.
  • Udruga je početkom srpnja učestvovala na 19.Susretu umirovljenika Primorsko – Goranske županije u Golubinjaku – park šumi u Gorskom kotaru. Cjelodnevno druženje i učešće naše boćarske ekipe na terenima parka šume u Golubinjaku je uz takmičenje i grah okrjepu proteklo izuzetno dobro i sadržajno. U velikoj konkurenciji naši boćari osvojili su 3. Mjesto.
  • Na tradicionalnom godišnjem druženju umirovljenika Istre koje je organizirala Udruga umirovljenika Buzet u Kozarima 1. rujna naša boćarska ekipa u sastavu: Slavko Jurman, Eugen Banko, Darko Banko i Elio Pamić osvojili su 1. mjesto. Na tom boćarskom turniru sudjelovali su i boćari umirovljenika Istre i Kopra, ukupno petnaestak ekipa.
  • Sindikat i Udruga organizirali su u kolovozu jednodnevni izlet autobusom u Vrsar te brodom razgledali su Limski kanal i Rovinj. Na povratku sa morskog razgleda obale preko Rovinja posjetili su Bale i uljaru u Balama. Kraj Vodnjana obišli su čuvenu  lokaciju istarskih kažuna. Jednodnevno druženje  nastavili  su duboko u noć prigodnom večerom i zabavom uz živu glazbu u čuvenom vodnjanskom OPG-u.
  • Udruga je 7.9.2018. organizirala posjet Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Gudovcu kraj Bjelovara. Naš autobus sa pedesetak umirovljenika dočekali su predstavnici općine i Udruge umirovljenika Veliko Trojstvo – općine pobratimljene sa općinom Tinjan. Nakon obilaska sajma u pratnji domaćina iz Velikog Trojstva organiziran je posjet Bilogorskom izletištu i vinariji „Šapić“. Dobroj višegodišnjoj prijateljskoj i poslovnoj suradnji općina Veliko Trojstvo i Tinjana. Posjeti sajmu u Gudovcu postali su tradicionalni i iz godine u godinu sve je više zainteresiranih naših umirovljenika za taj posjet. Kako je te najveći poljoprivredni sajam u Hrvatskoj pojačani interes njegovom posjetu je razumljiv. Nakon posjeta posjetitelji su obogaćeni novim saznanjima u području poljoprivrede.
  • Podružnica Cerovlje održala je sredinom rujna već tradicionalno godišnje druženje – večeru uz živu glazbu u seoskom domaćinstvu. Svaku godinu ovo druženja okuplja sve veći broj umirovljenika podružnice Cerovlja.
  • Povodom Međunarodnog dana starijih osoba koji se obilježava 1.10. svake godine, Umirovljenici Pazinštine organizirali su poludnevni izlet i druženje u subotu 29.9.2018. Na izlet u 2 autobusa krenulo je 85 umirovljenika. Uz pomoć stručnog vodiča umirovljenici su obišli Rakalj , posjetili rodnu kuću Mate Balote i laganom šetnjom po izuzetnom lijepom vremenu prošetali se i razgledali Medulin. Dan je završen u selu Gržine u OPG Ferlin uz dobru večeru i živu glazbu.