Međunarodni dan starijih osoba

3. listopada 2019.

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba umirovljenici Pazinštine (Udruga i Sindikat) organizirali su u subotu 28.9.2019. poludnevni izlet, druženje i plesnu zabavu. Poludnevna događanja su bila zabavna i fizički i duhovno obogaćena. Organizirano putovanje nas je vodilo preko Butonige, Huma, Brgudca, Lanišća i do konačnog odredišta konobe Bani u Zarečju.

Iz Tinjana preko Pazina u 12 sati krenula su 3 autobusa, dva autobusa preko Karojbe i Motovuna, a jedan preko Cerovlja i Lupoglava sa ukupno 120 umirovljenika na Butonigu, prvo odredište izleta.

U Butonigi, poslovnoj zgradi vodoopskrbnog sustava Butoniga, dočekala nas je tehnolog Sonja Zorko i dva stručna suradnika koji su nam po grupama, obzirom na našu brojnost, pokazali kompletan tehnološki postupak prihvata, regulacije, sanitarnih aktivnosti oko pročišćavanja i distribucije pitke vode u sustav vodovodne mreže u Istri. Obišli smo branu i pogledali jezero koje je i zbog prekrasnog sunčanog dana izgledalo očaravajuće.

Preko Buzeta, alejom glagoljaša posjetili smo Hum, najmanji grad na svijetu. Ovogodišnji župan grada Huma Elvino Prodan upozna nas je sa poviješću i sadašnjim aktivnostima Huma, te o načinu tradicionalnog izbora župana grada koji se izabire na demokratski način svake godine, od davnih dana kad je ovim prostorima vladala Venecija. Hum je poznat po sajmu rakija, posebno po nezaobilaznoj biski. Pored naše invazije od 120 umirovljenika, uličicom grada šetali su i slikavali brojni turisti.

Put nas je preko Lupoglava vodio do Brgudca sela koji je 1910. imao oko 500 stanovnika a danas samo 15 stanovnika i pokojeg vikendaša. Brgudac je simbol antifašističke borbe u Istri, glavno stjecište putova partizanskih jedinica iz Istre prema Hrvatskoj. Tijekom Drugog svjetskog rata Brgudac je bio učestalo napadan, bombardiran, 56 stanovnika je strijeljano, a mjesto je više navrata spaljivano od strane fašističkih vojnika (1944.). Brgudac je zbog izuzetne važnosti u toku NOB-a Spomen selo. U Brgudcu je sagrađen Spomen dom u kojem su izložene brojne slike i događanja iz tih tragičnih ratnih vremena. U selu je postavljeno 10-ak spomen ploča i spomenika – svjedoka stradanja stanovnika i događanja u mjestu tijekom Drugog svjetskog rata.

Pomalo deprimirani na podsjećanje na ne tako davnu tužnu prošlost uputili smo se u Lanišće, površinski najveću Istarsku općinu, a po broju stanovnika najmanju. Danas Lanišće ima oko 400 stanovnika. Stanovnici su se ranije bavili poljoprivredom, stočarstvom i proizvodnjom i trgovinom drvenog ugljena. Danas zbog loše saobraćajne povezanosti i konfiguracije terena i te su djelatnosti samo u naznakama.

Mjestom dominira zdanje župne crkve sv. Kancijana i Kancijanile dograđene i izgrađene 1927. Dočekao nas je Laniški župnik, pokazao nam je crkvu i župne prostore. Ukazao nam je na nemila zločinačka događanja u kolovozu 1947. Naime tijekom održavanja krizme, ubijen je u župnim prostorijama svećenik Miroslav Bulešić.

Prilikom posjete Lanišću prisustvovali smo dvama događanjima. Prvi je bio simpatičan, životni i rijetko viđen u Lanišću, a drugi malo neugodan i neprimjeran. Naime prije našeg dolaska u mjesto obavljeno je vjenčanje. Svatovi su bili veseli, svatovski raspoloženi, pjevalo se i sviralo. Događaj zaista simpatičan i dobro viđen. Pored naše poveće grupe umirovljenika bilo je i nešto turista.

Međutim pri povratku našem organiziranom programu, jedina cesta koja vodi iz mjesta bila je blokirana drvećem i balama sijena. Istina i to je interesantan tradicionalni seoski običaj da se mladencima malo zagorči svatovski događaj. Kada je to neka kratkotrajna simbolika prilikom odvođenja mladenke iz sela to je vrlo simpatično i svakom slučajnom namjerniku prihvatljivo. Ali pregovaranje naših predstavnika sa organizatorima blokade bilo je neugodno i dugotrajno. Svatovska kolona, naša tri autobusa sa 120 izletnika i nešto automobila turista bili smo blokirani oko 40 minuta. Obzirom na dogovorenu večeru, u vremenskoj stisci, događaj nam nije bio simpatičan i dobro primljen. Ipak u zakašnjenju od 40 minuta došli smo na odredište – konobu Bani kod Zarečja. Uz kvalitetnu večeru i živu glazbu večernje druženje proteklo je u izuzetnom raspoloženju do kasnih večernjih sati, vrlo brzo.

-c-