Održana godišnja Skupština Gradske udruge umirovljenika Pazina

22. rujna 2015.

U Pazinu je u petak, 18. rujna u motelu Lovac održana redovna godišnja Skupština Gradske udruge umirovljenika Pazina na kojoj su gosti bili pazinska dogradonačelnica Mirjana Galant, predsjednik MUH-a Istarske županije Bruno Stermotić, predsjednik umirovljenika Izole Alojz Pečan te iz Pazina predsjednik ovdašnje podružnice SUH-a Vjekoslav Sergo i predsjednik podružnice HSU-a Vinko Stihović.

Uz već uobičajeni izvještaj o radu u proteklih godinu dana i program djelovanja u je 2016.godini usvojen je novi statut koji je usklađen s zakonskim promjenama. Udruga je promijenila ime pa se sada zove  Udruga umirovljenika Pazinštine te ima osam podružnica kroz koje se djeluje u Gradu Pazinu i općinama Pazinštine. Među djelatnosti Udruge dodane su još izletnička, ugostiteljska, trgovinska, edukativna i djelatnost prijevoza. Donesena je i odluka o likvidatoru te ja za likvidatora imenovan Stojan Opatić.

Udruga broji 600 članova što je 13 posto umirovljenika u ovom kraju, a u proteklih pet godina broj članova se povećao za 50-ak. Krajem 2014.godine najniža prosječna mirovina od 1.870 kuna je bila u općini Cerovlje, a najviša od 2.387 kuna u Gradu Pazinu. Predsjednik Udruge Vinko Cerovac je istakao da po europskim kriterijima umirovljenici žive na pragu siromaštva, a visina mirovine se već dvije godine nije mijenjala. Po najnovijim pokazateljima gospodarstvo Hrvatske se oporavlja što daje nadu u očekivanje da će se i mirovine povećati. U 2014. se radilo s 41 tisućom kuna od čega je polovina utrošena na pokriće troškova prostora Udruge u Spomen domu. Organizirano je niz druženja, uz pomoć patronažnih sestara je organizirano u više navrata mjerenje krvnog tlaka i šećera te povremeno i sluha čemu se odazvalo 500-ak umirovljenika, organizirana su predavanja, odlazak u toplice i izleti te podjela prigodnih paketa uoči blagdana. Općina Tinjan je uručila 450 poklon paketa svim umirovljenicima i osobama starije životne dobi.

Cerovac veli da se na materijalnom pomaganju umirovljenicima čini sve što se može što nažalost nije mnogo. Animiraju se i ostale službe dok Grad i općine čine velike napore u rješavanju  socijalne problematike u skladu s mogućnostima. “Razumijevanje i pomoć su veliki, ali su potrebe veće  i problematika složenija”, istakao je Cerovac rekavši da će se bez dodatnih financijskih sredstava klubovi umirovljenika u Pazinu i Motovunu morati ugasiti. Udruga je sklopila i 20-ak ugovora s raznim partnerima gdje njeni članovi imaju popuste na kupnju raznih proizvoda i usluga.

O ostvarivanje projekta Senior Star za koji je Udruga dobila 195.624,00 kuna bespovratnog novca od Europskog socijalnog fonda i u kojem je Grad Pazin partner, informirao je voditelj projekta David Cerovac. Svrha tog projekta je da osnaži kapacitete Udruge za pružanje socijalnih usluga za stare i nemoćne osobe uz aktivniju podršku volontera. Izrađen je letak o projektu, web stranica, provedena edukacija za voditelje izrade i provedbe projekata financiranih iz Eu sredstava kao i edukacija za manegment volontera te izrađen Strateški plan Udruge od 2015.do 2020.godine koji jer također prezentirao na ovoj Skupštini.

Prihvaćeni su izvješće o radu kao i program za narednu godinu te statutarne promjene, a Skupštini su se obratili Galant koja je podržala rad Udruge, Stermotić koji je govorio o radu MUH-a u Istri te Sergo i Stihović koji su informirali o svojim aktivnostima. Inače, predstavnici Udruge, SUH-a  i HSU-a se u Pazinu redovno nalaze na koordinaciji koja bi trebala biti još učinkovitija.

Selvina Benić